Техничар за обликовање намештаја и ентеријера – ван огледа

 

Na ovom smeru učenici razvijaju likovno – estetski smisao i uče da postupno dolaze do realizacije u procesu dizajna, od idejnog rešenja, tehničke dokumentacije do završnog modela industrijskog proizvoda koji se izrađuje od raznovrsnih materijala. Učenici stiču znanja o organizovanju same proizvodnje, izradi tehničkih osnova i dokumentacije u proizvodnji nameštaja. Osmišljavaju izgled nameštaja najpre se bazirajući na njegovoj funkcionalnosti, pa tek onda i na estetski izgled.

Pored predmeta vezanih za tehnologiju proizvodnje i konstrukciju nameštaja, poseban naglasak daje se na razvijanje kreativnih sposobnosti učenika. Veliko je učešće likovne grupe predmeta kao što su crtanje, teorija forme, teorija dizajna, istorija umetnosti, stilovi nameštaja, unutrašnja dekoracija i oblikovanje nameštaja. Osim toga, učenici će u velikoj meri naučiti da koriste savremene softverske alate neophodne za uspešno obavljanje poslova.


Šta nakon završenog školovanja?

Nakon završenog školovanja učenici ovog obrazovnog profila mogu da nađu posao  u proizvodnji i biroima za projektovanje nameštaja i enterijera.

Struktura predmeta koji se javljaju na ovom obrazovnom profilu omogućavaju nastavak školovanja kako na tehničkim tako i na fakultetima likovnih umetnosti.